2013 m. gegužės 24 d., penktadienis

Trupininis braškių ir rabarbarų pyragas


Man nieko nėra gražiau už vasaros pradžios kvapnius šauklius - bijūnus ir braškes. Viskas aplink šviežia ir išsiilgta. Nors Kalifornijoj braškių gali nusipirkti kiaurus metus, bet vasaros pradžios braškės yra kitokios - suleidi į jas dantis ir supranti, kad čia tos, tikrosios. Niekaip neatsivalgau. 
Ankstesniame pranešime jau rašiau apie braškių ir rabarbarų uogienę. Šįkart kepiau klasikinį braškių ir rabarbarų crumble arba crisp, nežinau, kaip čia tiksliai išvertus - trupininį pyragą? Gaivų, paprastą, nesudėtingą. Tik, suprantama, savo, sveikesnę versiją. Vietoj tradicinių miltų - kokosų, avižų, ir migdolų miltų mišinys, vietoj sviesto - kokosų aliejus, vietoj baltojo cukraus - agavų sirupas, klevų sirupas ir kokosų cukrus. Na, pyragas gal ir nėra tokio sveikumo, kad tiktų kasdien vietoj pusryčių, bet nesulyginamai maistingesnis, ir net skanesnis, nei tradicinis variantas - kokosų cukrus yra lengvo karamelinio skonio, kokosų miltai ir kokosų aliejus suteikia vos vos juntamą kokosinį skonį. Jei visiškai nenorite jokio kokosinio, net vos juntamo skonio - pakeiskite kokosų miltus avižiniais, migdolų miltais arba tiesiog avižų dribsniais. Nerafinuotas, "žalias" kokosų aliejus yra žymiai ryškesnio skonio nei rafinuotas - beskonis ir bekvapis.
Rabarbarai yra būtini! Jie suteikia gaivumo ir skanios rūgštelės.
Naudojau tikrą vanilės ankštį, nes visokie vanilinai, vanilijos ir panašūs dalykai skonio prasme labai skiriasi nuo tikrosios - palyginčiau su šviežiai užplikyta kava ir vandeniu, užpiltu ant jau išgertos kavos tirščių. Išimtis - Madagaskaro burboninės vanilės ekstraktas. Rinkitės geriausią, kokį galite įpirkti (kaina priklausys nuo gamintojo ir alkoholio koncentracijos).
Pyragą geriau kepti vienos porcijos indeliuose, nes tvirtos formos jis neturi - indeliuos tvarkingiau ir gražiau atrodo. Iš nurodytų produktų išėjo 4 indeliai. Jei neturit individualių indelių pyragui, tiks ir gilesnis kepimo indas.
Na, o vietoj vanilinių ledų ant pyrago - naminiai klevų sirupo vaniliniai jogurto ledai, pagaminti iš nesaldinto gyvo jogurto (termiškai neapdoroto), klevų sirupo ir vanilės. M m m!























Pyrago įdarui: 

Pusė kilogramo braškių, pašalintais lapeliais ir supjaustytų ketvirčiais
Du dideli stiebai rabarbarų, geriau raudonų, nuluptų ir supjaustytų 1 cm storio griežinėliais
120 ml agavų sirupo (klevų sirupo, kokosų cukraus)
Pusė ankšties vanilės

Tešlai:

1/4 stiklinės (60ml) avižinių miltų
1/4 stiklinės migdolų miltų
1/4 stiklinės kokosų miltų (galima pakeisti avižiniais, migdolų miltais arba avižiniais dribsniais)
1/2 stiklinės (120 ml) avižinių dribsnių
1/2 stiklinės paskrudintų lazdynų riešutų
6 šaukštai vėsaus, bet ne sušalusio kokosų aliejaus
150 ml kokosų cukraus
žiupsnis druskos




















Paruošimas:
  1. Įkaitinti orkaitę iki 190C/375F.
  2. Miltus, avižinius dribsnius, druską, riešutus sumaišyti. Sudėti kokosų aliejų ir trinti tarp rankų, kol susiformuos stambūs trupiniai. Tešlą galima paruošti nors ir prieš dvi dienas; laikyti sandariam inde šaldytuve;
  3. Vanilės ankštį peiliu perpjauti įšilgai, peilio gaulu išbraukti sėklytes ir sumaišyti su agavų sirupu; Supjaustytas braškes ir rabarbarus užpilti sirupu ir palikti pastovėti 15 minučių;
  4. Įdarą išdalinti į indelius (arba sudėti į kepimo indą), supilti trupininę tešlą ant viršaus. Pyrago turi būti iki pat viršaus, nes iškepusio liks trečdaliu mažiau;
  5. Kepti 30 minučių. Jei kepsite dideliame inde, keps truputį ilgiau - apie 40 minučių.



















Vaniliniai klevų sirupo jogurto ledai:


200 ml nesaldinto, gyvo jogurto be priedų
3 šaukštai klevų sirupo
ketvirtis ankšties vanilės

Jogurtą sumaišyti su klevų sirupu ir vanile. Supilti į plastikinį maišelį ir padėti į kamerą. Šaldant jogurtą vis pamaigyti maišelį - tai yra, pabūti "ledų maišykle", tam kad tolygiai šaltų. O jei turite ledų maišyklę, tai ten ir gaminkite ledus - aš saviškės dar neišsirinkau.








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą