2013 m. balandžio 15 d., pirmadienis

Šiltos burokėlių ir pankolių salotos su ožkos sūriu





Negaliu apsakyti, kaip mėgstu burokėlius, visais pavidalais (žalius irgi). Tokia kukli, neišvaizdi, nuostabi šaknis. Gi atkeliavus čia, į Kaliforniją, susidariau visai kitokią nuomonę apie juos - gurmaniški. Tada atrodė visai neįprasti deriniai su apelsinais, ožkos sūriu, šviežiais bazilikais, įkepti trapioj tešloj - ir visi puikūs.
Šioms salotoms labiausiai tiks jauni burokėliai - greičiau iškeps ir žymiai malonesnis skonis. Aš naudojau geltonuosius ir raudonuosius.
O pankoliai... Keista daržovė. Prireikė laiko, kol susigaudžiau, kaip ir su kuo ją valgyti. Kūnas - kaip svogūno su krapus primenančia viršūne. Pirmą kartą jų ragavau virdama bouillabaisse (bujabėze) - prancūzišką jūros gėrybių sriubą (receptas vėliau). Be jų ta sriuba nebūtų tokia, kokia yra. Bet tekstūra kliuvo, o ypač išvirtų išvaizda - kažkas tarp pervirusio svogūno ir kopūsto. Mėginau žalius į salotas - niekaip. Pamaniau, kad orkaitėje kepta viskas skanu - ten jie ir ir nukeliavo. Pavyko - neaiški tekstūra dingo, tik išryškėjo toks vėsus anyžinis saldumas. O kompanijoj su burokėliais, ožkos sūriu ir saldžiarūgščiu padažu - taip skanu, kad gali išsivystyti rimta priklausomybė, kaip man. Kai kepiau pirmą kartą, surijau viską tiesiai nuo skardos, nereikėjo nei padažo, nei sūrio.

Dviems porcijoms arba vienai didelei:

6 jaunų burokėlių
2 didelių pankolių
alyvuogių aliejaus
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
4 šaukštai kokybiško ožkos sūrio

Padažui:

Šaukštas alyvuogių aliejaus
Du šaukštai ryžių acto (jis salstelėjęs ir neaitrus)
Arbatinis šaukštelis medaus
Arbatinis šaukštelis garstyčių su medum
Keli grudeliai druskos ir truputį šviežiai maltų juodųjų pipirų



     Paruošimas:
  1. Įkaitinti orkaitę iki 180C (350F)
  2. Burokėlius nuplauti, nupjaustyti viršūnes, nuskusti ir supjaustyti ketvirčiais
  3. Nupjaustyti pankolių viršūnes ir supjaustyti vertikaliai maždaug 1cm pločio griežinėliais
  4. Sudėti burokėlius į dubenį, pašlakstyti alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais, išmaištyti, kad vienodai pasidengtų riebalais ir prieskoniais. Sudėti į vieną skardos pusę. 
  5. Pankolius atsargiai išdėlioti skardoje, šalia burokėlių, apšlakstyti aliejumi ir prieskoniais. Žiūrėkit, kad nesusimaišytų, nes jei naudosite raudonus burokėlius, nudažys. 
  6. Burokėliai keps maždaug 90 minučių. Pankoliai - mažiau, apie valandą, išimkit, kai stipriai apskrus kraščiukai.  
  7. Padažui skirtus ingredientus suplakti. Jei per saldu - įpilti truputį acto arba citrinos sulčių. Jei per aitru - pridėti truputį medaus arba garstyčių. Jei per skystas - šlakelį aliejaus. 
  8. Padažą supilti ant gražiai lekštėje sudėtų daržovių ir užbarstyti ožkos sūriu. 










4 komentarai:

  1. Pripratusi prie tradicinio maisto ir tik toki moku gaminti. Bet jis man atsibodęs ir noriu kažko įvairesnio ir sveikesnio. Manau Laura man labai padėsi ta įgyvendinti, busiu tavo ištikima skaitytoja ir mokysiuosi gaminti kitoki nei tradicini maistą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agne, ačiū - tikiuosi rasi čia ka nors ir skanaus, ir įdomaus :)

      Panaikinti