2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Polenta su saulėje džiovintų pomidorų pasta



Pagaminti kažką įdomaus iš džiovintų pomidorų kilo mintis beskaitant mynewroots.org blog'e rastus saulėje džiovintų pomidorų užtepėlių receptus. Atsiminiau romanesco padažą - ispanišką keptų pomidorų, paprikų, lazdynų riešutų, česnakų, duonos, aliejaus ir acto padažą, patiekiamą su mėsa. Norėjau panašaus skonio, tik lengvesnio, sveikesnio, greičiau paruošiamo varianto. Manau, pavyko. Skonis - ryškus, gyvas, salstelėjęs pomidorų - sveikuoliška ir garantuotai gurmaniška tradicinio romanesco versija. Jeigu norite pagaminti grynai žaliavalgišką variantą, neskrudinkite riešutų ir nekepkite česnako. Man asmeniškai skrudinti lazdynų riešutai yra žymiai kvapnesni ir tiesiog skanesni. O nekepto česnako nelabai ir mėgstu - žalias man jis per aitrus. Keptas orkaitėje tampa saldokas, visas aitrumas išgaruoja - galima valgyti vieną. Labai tiktų sutrintą įmaišyti į polentą.
Ši pomidorų pasta arba užtepėlė tinka ne tik su polenta - Aleksandras laižo ją vieną tiesiai nuo šaukšto (didžiausiai mano nuostabai), idealiai tinka tepti ant skrebučio, į sumuštinius (su avokadu - mmmm), su makaronais ir taip toliau. Žodžiu, paragausit - suprasit. Šaldytuve ši užtepėlė išgyventų gal net savaitę, bet pas mus taip nėra buvę - dingsta per porą dienų.
Tai šiandien šią pastą ragavom su polenta, kepta kukurūzų koše.


Polentai:

Stiklinė maltų kukurūzų (žiūrėkit, kad nebūtų miltai. Polentai skirti būna rupiau malti - kaip nuotraukoj apačioje)
3 1/2 stiklinės vandens
2 šaukštai ghi arba sviesto
1 arbatinis šaukštelis druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Šaukštas sukapotų šviežių bazilikų

Į verdantį pasūdytą vandenį lėtai supilti maltus kukurūzus. Lėtai, nes jei supilsit vienu ypu, viskas sukris gabalais. Sumažinti ugnį. Virti pamaišant apie 15 minučių. Baigus virti, įmaišyti šaukštą ghi arba sviesto ir bazilikus. Supilti į folija išklotą skardą vienodu storiu, išlyginti paviršių. Kai košė bus atvėsus, supjaustyti gabaliukais, maždaug 5x5cm, ir pakepti likusiam šaukšte ghi arba sviesto, kol lengvai apskrus. As norėjau mandriau ir stikline išpjoviau skritulius. Kai polentą darau Aleksandrui, naudoju širdelės formos sausainių formelę :) 


Džiovintų pomidorų pastai-užtepėlei (proporcijos apytikslės):

Apie 100 gramų džiovintų pomidorų. Jei naudosit džiovintus pomidorus aliejuje, mirkyti ir papildomai aliejaus nereikės
4 šaukštai paskrudintų lazdynų riešutų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
3 skiltelės orkaitėje kepto česnako (receptas žemiau)
Pusė arbatinio šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų miltelių
Šaukštas ryžių acto
Arbatinis šaukštelis medaus
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
  1. Pomidorus 4 valandas (arba per naktį) pamirkyti šaltam vandeny, po to sukapoti. Vandens, kuriame mirko, neišpilti;
  2. Lazdynų riešutus paskrudinti ir kol šilti nutrinti luobeles; 
  3. Visus ingredientus sudėti į maisto smulkintuvą ir sumalti iki va tokios pastos. Jei per kieta, įpilti truputį pomidorų vandens. 
Orkaitėje keptas česnakas:
  1. Įkaitinti orkaitę iki 200C (400F);
  2. Nupjauti česnako galvos viršų tiek, kad matytųsi visos skiltelės; 
  3. Česnaką įdėti į foliją, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska bei pipirais ir nelabai sandariai suvynioti - kad nesitroškintų; 
  4. Kepti 30 minučių.