2014 m. kovo 12 d., trečiadienis

Agurkų ir avokadų salotos su avinžirniais

Fresh cucumber, avocado and garbanzo salad


Jei atvirai, šitų salotų jau ilgą laiką nedrįsau skelbti vien dėl to, kad jos tokios paprastos. Bet eilinį kartą jas kramsnodama, galvoju, velnias, bet tikrai labai skanu. Ypač pavasarį, kai norisi ko nors lengvo ir gaivaus. Kažkaip tekstūrų kombinacija išėjo tokia vykusi - traškūs agurkai, maloniai riebus avokadas ir kreminiai avinžirniai. Man jos - tobulos. Kasdieniškos ir neįmantrios. Bet tame ir visas gerumas. Aišku, kaip ir visose salotose - padažas yra svarbiausia, todėl siulyčiau atsakingai jį sumakaluoti.
Salotų ingredientų proporcijos - jūsų reikalas, nesugadinsi. Aš surašiau apytiksles.
























Vienai rimtai porcijai arba dviem mažoms reikės:

Dviejų mažų agurkų
Pusės ar trijų ketvirčių sunokusio avokado (kažkada vieną moteriškę nugirdau tarkuojant avokadą burokine tarka... Sunokęs avokadas turi būti banano minkštumo)
Ketvirtis ar pusė stiklinės avinžirnių. Galite naudoti iš skardinės - tik geriau, kad be druskos būtų. Aš mėgstu išsivirti didelį kiekį ir naudoju salotoms, humusui, sriuboms ir troškiniams.
Visokių sėklyčių - aš naudojau saulėgrąžų, bet tiks visokios ar jų mišinys: moliūgų, sezamų, kanapių.

Padažas: 

Šaukštas alyvuogių aliejaus
Du šaukštai ryžių acto (jis salstelėjęs ir neaitrus)
Arbatinis šaukštelis medaus
Arbatinis šaukštelis garstyčių su medum. Jei naudosit paprastas garstyčias, pridėkit dar šaukštelį medaus
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Viską išplakti šluotele, užpilt ant daržovių ir atsargiai sumaišyt, tiksliau perverst keletą kartų - jokiu būdu nemakaluot, kad nesužeist avokadų:)
***

Honestly, I was a bit shy to post this salad for its almost humble simplicity. But, munching on it the other night I was just thinking how tasty it is. Somehow the texture and flavour combination turned out so well - crunchy cucumbers, rich avocados and creamy garbanzos. So light and refreshing, perfect for the spring. Just like in any salad, the dressing is what makes it special, so I would suggest making it responsibly:)
The ingredient proportion is up to you, I put the way I like mine.

For one hungry serving or two appetisers you will need:

Two small cucumbers
Half or three quarters ripe avocado
Quarter or half a cup of cooked or canned garbanzos. If using canned each for no salt added option.
Seeds - I used sunflower seeds, but feel free to use any kind or mix of your favorites - pumpkin, hemp or sesame

Dressing:

1 tbsp extra virgin olive oil
2 tbsp rice vinegar
1 tsp honey
1 tsp honey mustard. If using plain mustard, add one more teaspoon of honey
Freshly ground black pepper

Whisk the dressing and pour it on roughly chopped veggies, fold it in - do not over mix it. Enjoy!