2013 m. birželio 8 d., šeštadienis

Beprotiškai skanūs lapinių kopūstų traškučiai / Mad tasty kale chips

Happy to announce to all my English spoken readers: starting with this post, Silver Spoon will written in both Lithuanian and English. Enjoy!


Kai mėgstanti suleisti nagus į žemes draugė pasiūlė lapinio kopūsto ir rukolos is savo daržo, su džiaugsmu sutikau. Tą patį vakarą geras derlius buvo atšvęstas su kažkiek taurių vietinio sauvignon blanc ir viognier. Ryte, šiek tiek žvangančia galva po vakarykščių smagybių, žiūrėjau į kalną žalėsių, galvodama, ką iš jų pagaminus. Su rukola buvo viskas aišku - salotoms. O lapinis kopūstas? 
Prisipažinsiu, dar visai neseniai lapinis kopūstas manęs visai nedomino - na, ne vienintelė superdaržovė. Nors tenka sutikti, kad lapinio kopūsto maistinės vertybės stulbinamos - šie dailūs lapai iki kraštų pilni vitaminų ir antioksidantų. Kai pirmą kartą paragavau lapinio kopūsto, sužavėta nelikau - nepatiko kieti, kartūs, gysloti lapai. Ir kam jie gali patikti? (O, kad bučiau žinojusi apie jaunus lapinių kopūstų lapus!). O paprasčiausiai nemokėjau paruošti. Po kelių bandymų atradau - kaip bepavadinčiau, vis tiek bus per kuklu - tikrą delikatesą: lapinių kopūstų traškučius. Pergamentinio plonumo, traškūs ir burnoj tirpstantys. Saros Braiton, mynewroots.org kulinarinio blogo autorės dėka, esu pametus galvą dėl šio gardėsio. Turiu įtarimą, kad ne aš viena. Paslaptis - ypatingas padažas, išryškinantis lapinio kopūsto subtilų skonį ir maskuojantis kartumą. 
Receptui naudojamas tamari padažas - panašus į sojos, tik turtingesnio, ryškesnio skonio, tirštesnis ir su mažiau druskos. Kam aktualu, jo paruošimui visai arba beveik nenaudojami kviečiai (būtinai skaitykite etiketę). Sojos padažas man per sūrus, bet tamari kaip tik - Aleksandrui jis irgi labai patinka.
***
When a fan of keeping-her-hands-dirty friend offered some fresh kale and arugula from her garden I was super excited. The same evening good harvest was celebrated with countless glasses of local sauvignon blanc and viognier. Next morning, still slightly hangover I was looking at a huge pile of greens, contemplating what to do with it. Arugula goes to salads, sure. Kale?
Just recently I was completely apprehensive about kale - well, it's not the only superfood out there. Even though, I must admit, that kale's nutritional value is pretty impressive - this beautiful leaf is packed with vitamins and antioxidants. My first taste of kale was not a success, actually quite opposite - I was turned away by bitterness and hard, stringy texture - what's the big deal about it?! It turned out I simply didn't know how to prepare it. After few tries I discovered it, plain delicacy - thanks to Sarah Britton, author of mynewroots.com blog, I am a complete addict of this treat - her version of kale chips. Paper thin, crunchy and melts in your mouth. What makes these chips addictive and exceptional is the dressing - sweet, salty, acidic - seems to enhance the real, subtle flavor of kale while perfectly concealing the bitterness. 
The key to this perfect dressing is tamari sauce - similar to soy sauce, but more complex flavor, rich taste, thicker and less salty. To those who watch their wheat intake or avoid it at all - tamari is made without wheat or only little bit of it (make sure to read the label). Alexander loves tamari, so do I - much prefered to soy sauce.


Lapinių kopūstų traškučiai (adaptuota pagal mynewroots.org):

Didelis pluoštas lapinių kopūstų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Pusės citrinos sultys
Šaukštas klevų sirupo
Arbatinis šaukštelis druskos
Arbatinis šaukštelis tamari padažo
Ketvirtis stiklinės sezamų sėklų
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

  1. Lapinį kopūstą nuplauti ir vienu sluoksniu iškloti ant virtuvinio rankšluosčio - lapai turi būti visiškai sausi, kitaip traškučiai išsitroškins ir nebus traškūs;
  2. Įkaitinti orkaitę iki 95C/200F;
  3. Padažui skirtus ingredientus suplakti dideliame dubenyje;
  4. Sausus lapinius kopūstus nuplėšyti nuo stiebų į maždaug 6-8 gabalus ir sudėti į padažą; rankomis išmasažuoti kiekvieną gabalėlį, kad pasidengtų padažu ir suminkštėtų;
  5. Skardą iškloti kepimo popieriumi, vienu sluoksniu sudėti lapinio kopūsto gabalus - žiūrėti, kad nebūtų užsilankstę ar vienas ant kito - išsitroškins;
  6. Kepti 30-35 minutes, atvėsinti prieš nuimant nuo skardos. 


Kale chips (adapted from mynewroots.org):

A big bunch of kale
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon maple syrup
Half of lemon, juiced
1 teaspoon salt
1 teaspoon tamari sauce
1/4 cup sesame seeds
freshly ground black pepper

Preparation: 
  1. Wash kale and dry flat on the kitchen towel. Kale must be completely dry, otherwise you'll have steamed kale instead of chips;
  2. Preheat oven to 95C/200F;
  3. In a big bowl, whisk all dressing ingredients;
  4. Tear each kale leaf into 6-8 pieces; massage each piece with dressing, making sure it's covered and turns soft;
  5. Cover baking sheet with parchment paper. Lay kale pieces flat on it making sure they do not overlap or fold over to prevent steaming; 
  6. Bake for 30-35 minutes. Let cool before removing. 





2013 m. birželio 2 d., sekmadienis

Pomidorų, avokadų, kukurūzų ir juodųjų pupelių salotos




Kalifornijoj meksikietiškas maistas yra įprastas, kasdienis ir jo yra visur - nuo kioskelių ant ratų, kelių kvadratinių metrų knaipių, tradiciškų restoranų su išsipusčiusiais maračiais iki aukštos klasės restorano Los Andžele, kurio meniu pilnas meksikietiškos virtuvės inspiruotų patiekalų. Visi variantai man labai patinka, nes žinau, kad maistas bus ypač šviežais - viskas auga čia, panosėj. Šiandien ryte ūkininkų turguj vėl pirkau vyšninių pomidorų, kukurūzų, avokadų. Namie turėjau juodųjų pupelių, kalendros pluoštą ir laimų. Ir jau važiuodama atgal žinojau, ką gaminsiu - negalėjau sulaukt.
Šios salotos yra tokios savaime suprantamos šiuos kraštuos, kaip tūlam lietuviui pomidorai su grietine. Dar vadinamos grilled corn salsa. Nes kukurūzus reikia iškept ant griliaus arba orkaitėj - kepimas išryškina kukurūzų saldumą. Beje, orkaitėj kepti reikėtų po kaitinimo elementu, anglų kalboje broiler vadinamas - orkaitės viršuje dažniausiai randamas. Ingredientai salsai pjaustomi smulkiai, bet man patinka stambiai sukapotos salotos, na, kad nepavirstų į mišrainę. Juodąsias pupeles salotoms galima naudoti ir iš skardinės, prieš tai nuplovus jas po tekančiu vandeniu sietely. Aš dažnai išsiverdu didelį pupelių kiekį, prieš tai per naktį pamirkius ir naudoju kelias dienas sriuboms ir salotoms. Kartais juodųjų pupelių juodumas kažkaip nuverda ir jos tampa rudos (kaip mano nuotraukoj). O kartais lieka melsvai juodos. Kaip beatrodytų, skonis nesikeičia.
Man šios salotos yra tobulos - rūgštoki pomidorai, saldūs kukurūzai, baltymingos pupelės ir maloniai riebūs avokadai su gaiviu kalendros ir laimo padažu. Neįsivaizduoju vasaros be jų. Ir be margaritos kokteilio :)


Dviems porcijoms reikės:

Vienos didelės kukurūzo burbuolės, truputį aliejaus patepti burbuolei
Dviejų saujų vyšninių pomidorų
Stiklinės juodųjų pupelių
Vieno didelio, sunokusio avokado


Padažui:

2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Vieno didelio, sultingo laimo sultys ir nutarkuota žievelė - tik žalioji dalis
2 šaukštai sukapotų kalendros lapelių
Arbatinis šaukštelis medaus
Žiupsnis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų


Paruošimas:
  1. Nulupti kukurūzo lapus, nuvalyti plaušus ir iškepti ant griliaus arba orkaitėj po kaitinimo elementu;
  2. Kol kukurūzas kepa (apie 10 minučių), supjaustyti daržoves: vyšninius pomidorus puselėm, avokadus dideliais kubeliais; 
  3. Iškepusią ir atvėsintą burbuolę įremti į pjaustymo lentą ir aštriu peiliu nupjauti kukurūzus. Peilį geriausia laikyti arčiau kamieno - tada gražiai nusipjaus ir nesitaškys;
  4. Daržoves, drauge su pupelėm, suberti į didelį dubenį;
  5. Padažui skirtą aliejų, medų, laimo sultis ir nutarkuotą žievelę, druską ir pipirus išplakti. Pareguliuoti saldumą-rūgštumą. Man patinka stiprūs saldžiarūgščiai padažai, bet žiūrėkit pagal skonį - jei per aitru, pilkit medaus ar aliejaus, jei per saldu - laimo sulčių. Sudėti sukapotą kalendrą ir užpilti ant daržovių. Atsargiai išmaišyti (kad nesuknežinti avokadų).