2013 m. birželio 2 d., sekmadienis

Pomidorų, avokadų, kukurūzų ir juodųjų pupelių salotos




Kalifornijoj meksikietiškas maistas yra įprastas, kasdienis ir jo yra visur - nuo kioskelių ant ratų, kelių kvadratinių metrų knaipių, tradiciškų restoranų su išsipusčiusiais maračiais iki aukštos klasės restorano Los Andžele, kurio meniu pilnas meksikietiškos virtuvės inspiruotų patiekalų. Visi variantai man labai patinka, nes žinau, kad maistas bus ypač šviežais - viskas auga čia, panosėj. Šiandien ryte ūkininkų turguj vėl pirkau vyšninių pomidorų, kukurūzų, avokadų. Namie turėjau juodųjų pupelių, kalendros pluoštą ir laimų. Ir jau važiuodama atgal žinojau, ką gaminsiu - negalėjau sulaukt.
Šios salotos yra tokios savaime suprantamos šiuos kraštuos, kaip tūlam lietuviui pomidorai su grietine. Dar vadinamos grilled corn salsa. Nes kukurūzus reikia iškept ant griliaus arba orkaitėj - kepimas išryškina kukurūzų saldumą. Beje, orkaitėj kepti reikėtų po kaitinimo elementu, anglų kalboje broiler vadinamas - orkaitės viršuje dažniausiai randamas. Ingredientai salsai pjaustomi smulkiai, bet man patinka stambiai sukapotos salotos, na, kad nepavirstų į mišrainę. Juodąsias pupeles salotoms galima naudoti ir iš skardinės, prieš tai nuplovus jas po tekančiu vandeniu sietely. Aš dažnai išsiverdu didelį pupelių kiekį, prieš tai per naktį pamirkius ir naudoju kelias dienas sriuboms ir salotoms. Kartais juodųjų pupelių juodumas kažkaip nuverda ir jos tampa rudos (kaip mano nuotraukoj). O kartais lieka melsvai juodos. Kaip beatrodytų, skonis nesikeičia.
Man šios salotos yra tobulos - rūgštoki pomidorai, saldūs kukurūzai, baltymingos pupelės ir maloniai riebūs avokadai su gaiviu kalendros ir laimo padažu. Neįsivaizduoju vasaros be jų. Ir be margaritos kokteilio :)


Dviems porcijoms reikės:

Vienos didelės kukurūzo burbuolės, truputį aliejaus patepti burbuolei
Dviejų saujų vyšninių pomidorų
Stiklinės juodųjų pupelių
Vieno didelio, sunokusio avokado


Padažui:

2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Vieno didelio, sultingo laimo sultys ir nutarkuota žievelė - tik žalioji dalis
2 šaukštai sukapotų kalendros lapelių
Arbatinis šaukštelis medaus
Žiupsnis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų


Paruošimas:
  1. Nulupti kukurūzo lapus, nuvalyti plaušus ir iškepti ant griliaus arba orkaitėj po kaitinimo elementu;
  2. Kol kukurūzas kepa (apie 10 minučių), supjaustyti daržoves: vyšninius pomidorus puselėm, avokadus dideliais kubeliais; 
  3. Iškepusią ir atvėsintą burbuolę įremti į pjaustymo lentą ir aštriu peiliu nupjauti kukurūzus. Peilį geriausia laikyti arčiau kamieno - tada gražiai nusipjaus ir nesitaškys;
  4. Daržoves, drauge su pupelėm, suberti į didelį dubenį;
  5. Padažui skirtą aliejų, medų, laimo sultis ir nutarkuotą žievelę, druską ir pipirus išplakti. Pareguliuoti saldumą-rūgštumą. Man patinka stiprūs saldžiarūgščiai padažai, bet žiūrėkit pagal skonį - jei per aitru, pilkit medaus ar aliejaus, jei per saldu - laimo sulčių. Sudėti sukapotą kalendrą ir užpilti ant daržovių. Atsargiai išmaišyti (kad nesuknežinti avokadų).



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą