2013 m. gegužės 24 d., penktadienis

Trupininis braškių ir rabarbarų pyragas


Man nieko nėra gražiau už vasaros pradžios kvapnius šauklius - bijūnus ir braškes. Viskas aplink šviežia ir išsiilgta. Nors Kalifornijoj braškių gali nusipirkti kiaurus metus, bet vasaros pradžios braškės yra kitokios - suleidi į jas dantis ir supranti, kad čia tos, tikrosios. Niekaip neatsivalgau. 
Ankstesniame pranešime jau rašiau apie braškių ir rabarbarų uogienę. Šįkart kepiau klasikinį braškių ir rabarbarų crumble arba crisp, nežinau, kaip čia tiksliai išvertus - trupininį pyragą? Gaivų, paprastą, nesudėtingą. Tik, suprantama, savo, sveikesnę versiją. Vietoj tradicinių miltų - kokosų, avižų, ir migdolų miltų mišinys, vietoj sviesto - kokosų aliejus, vietoj baltojo cukraus - agavų sirupas, klevų sirupas ir kokosų cukrus. Na, pyragas gal ir nėra tokio sveikumo, kad tiktų kasdien vietoj pusryčių, bet nesulyginamai maistingesnis, ir net skanesnis, nei tradicinis variantas - kokosų cukrus yra lengvo karamelinio skonio, kokosų miltai ir kokosų aliejus suteikia vos vos juntamą kokosinį skonį. Jei visiškai nenorite jokio kokosinio, net vos juntamo skonio - pakeiskite kokosų miltus avižiniais, migdolų miltais arba tiesiog avižų dribsniais. Nerafinuotas, "žalias" kokosų aliejus yra žymiai ryškesnio skonio nei rafinuotas - beskonis ir bekvapis.
Rabarbarai yra būtini! Jie suteikia gaivumo ir skanios rūgštelės.
Naudojau tikrą vanilės ankštį, nes visokie vanilinai, vanilijos ir panašūs dalykai skonio prasme labai skiriasi nuo tikrosios - palyginčiau su šviežiai užplikyta kava ir vandeniu, užpiltu ant jau išgertos kavos tirščių. Išimtis - Madagaskaro burboninės vanilės ekstraktas. Rinkitės geriausią, kokį galite įpirkti (kaina priklausys nuo gamintojo ir alkoholio koncentracijos).
Pyragą geriau kepti vienos porcijos indeliuose, nes tvirtos formos jis neturi - indeliuos tvarkingiau ir gražiau atrodo. Iš nurodytų produktų išėjo 4 indeliai. Jei neturit individualių indelių pyragui, tiks ir gilesnis kepimo indas.
Na, o vietoj vanilinių ledų ant pyrago - naminiai klevų sirupo vaniliniai jogurto ledai, pagaminti iš nesaldinto gyvo jogurto (termiškai neapdoroto), klevų sirupo ir vanilės. M m m!























Pyrago įdarui: 

Pusė kilogramo braškių, pašalintais lapeliais ir supjaustytų ketvirčiais
Du dideli stiebai rabarbarų, geriau raudonų, nuluptų ir supjaustytų 1 cm storio griežinėliais
120 ml agavų sirupo (klevų sirupo, kokosų cukraus)
Pusė ankšties vanilės

Tešlai:

1/4 stiklinės (60ml) avižinių miltų
1/4 stiklinės migdolų miltų
1/4 stiklinės kokosų miltų (galima pakeisti avižiniais, migdolų miltais arba avižiniais dribsniais)
1/2 stiklinės (120 ml) avižinių dribsnių
1/2 stiklinės paskrudintų lazdynų riešutų
6 šaukštai vėsaus, bet ne sušalusio kokosų aliejaus
150 ml kokosų cukraus
žiupsnis druskos




















Paruošimas:
  1. Įkaitinti orkaitę iki 190C/375F.
  2. Miltus, avižinius dribsnius, druską, riešutus sumaišyti. Sudėti kokosų aliejų ir trinti tarp rankų, kol susiformuos stambūs trupiniai. Tešlą galima paruošti nors ir prieš dvi dienas; laikyti sandariam inde šaldytuve;
  3. Vanilės ankštį peiliu perpjauti įšilgai, peilio gaulu išbraukti sėklytes ir sumaišyti su agavų sirupu; Supjaustytas braškes ir rabarbarus užpilti sirupu ir palikti pastovėti 15 minučių;
  4. Įdarą išdalinti į indelius (arba sudėti į kepimo indą), supilti trupininę tešlą ant viršaus. Pyrago turi būti iki pat viršaus, nes iškepusio liks trečdaliu mažiau;
  5. Kepti 30 minučių. Jei kepsite dideliame inde, keps truputį ilgiau - apie 40 minučių.



















Vaniliniai klevų sirupo jogurto ledai:


200 ml nesaldinto, gyvo jogurto be priedų
3 šaukštai klevų sirupo
ketvirtis ankšties vanilės

Jogurtą sumaišyti su klevų sirupu ir vanile. Supilti į plastikinį maišelį ir padėti į kamerą. Šaldant jogurtą vis pamaigyti maišelį - tai yra, pabūti "ledų maišykle", tam kad tolygiai šaltų. O jei turite ledų maišyklę, tai ten ir gaminkite ledus - aš saviškės dar neišsirinkau.








2013 m. gegužės 19 d., sekmadienis

Avižiniai pusryčių sausainiai


Sausainiai ir sveiki pusryčiai lyg ir nesiderina, na, jei galvosime apie tradicinius sausainius - per daug cukraus, per daug riebalų, per mažai baltymų, skaidulų, mineralų ir vitaminų. Mintis pagaminti tokį pusryčių supersausainį kilo, kai Aleksandrui iki kaklo buvo visokių košių, net pačių išradingiausių. Vieną rytą dubenėlis buvo griežtai nustumtas šalin ir taškas. Mat turėjo du dantis ir labai magėjo juos suleisti į bet ką, svarbu, kad tai neprimintų košės. Blaškiausi po virtuvę, trankydama spintelių durelėmis ir sukdama galvą, kuo pamaitinti alkaną ir zyziantį mažių. Reikėjo kažko, kas būtų skanu, smagu laikyti mažoje rankytėje ir suleisti du naujus dantis, bet svarbiausia, kad būtų maistinga - pilnaverčiai pusryčiai mažam sausainy. Panašu, kad pavyko - Aleksandras juos užskaitė, labai mėgsta su migdolų pienu.
Jau minėjau savo pirmajame pranešime, kad tradicinių miltai-cukrus-sviestas saldumynų negaminu. Dažniausiai nužiūriu kokį įprastą saldumynų receptą ir viską, kas man nepatinka, pakeičiu sveikesniais ingredientais. Tad ėmiau pirmą pasitaikiusį avižinių sausainių receptą iš interneto platybių ir, galima sakyti, palikau tik ingredientų proporcijas. Šie sausainiai - be cukraus, be jokių saldiklių, be miltų ir be sviesto. Tik avižiniai dribsniai, migdolų miltai, migdolų sviestas, datulių pasta saldumui, džiovintos spanguolės ir graikiniai riešutai. Datulės yra sausainių "cukrus"- labai saldūs džiovinti vaisiai, įprastas produktas veganiškuose ir žaliavalgiškuose receptuose vietoj cukraus, taip pat kaip rišamoji medžiaga -  smulkiai sukapotos arba susmuklintos smulkintuve virsta vientisa, lipnia mase. Jeigu datulės kietos, reikės pamirkyti užpylus karštu vandeniu, kol suminkštės arba per naktį, tik tada pakaks užpilti šaltu vandeniu. 
Sausainiai nėra tik vaikiški. Kai nėra laiko pusryčiauti ar priešpiečiauti, griebiat vieną (ar du, ar tris) ir lekiat. Be to, greitai pagaminami ir iškepa dar prieš atvėstant rytinei kavai. Ateity tokių sausainių receptų įdėsiu daugiau - kartą pabandžius, negali sustot. 

Maždaug 15 sausainių, priklausys nuo dydžio: 

3/4 stiklinės avižinių dribsnių
1/2 stiklinės migdolų miltų. Jei nėra galimybės nusipirkt, galima paprasčiausiai maisto smulkintuve sumalti neskrudintus, blanširuotus (nuplikytus ir nutrintom luobelėm) migdolus
1/4 stiklinės migdolų sviesto
1/2 stiklinės datulių pastos
1/4 stiklinės graikinių riešutų, sukapotų
1/4 stiklinės džiovintų, sukapotų spanguolių
1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
Vienas kiaušinis

Papildomai galima įdėti cinamono, nutarkuotos citrinos arba apelsino žievelės.

Paruošimas:
  1. Įkaitinti orkaitę iki 190C/375F;
  2. Sausuosius ingredientus - avižininius dribsnius, migdolų miltus, spanguoles ir riešutus suberti į dubenį išmaišyti; 
  3. Kitam inde sumaišyti datulių pastą su migdolų sviestą;
  4. Kiaušinį išplakti su kepimo milteliais ir druska, supilti į datulių ir migdolų sviesto masę, gerai išmaišyti ir supilti į sausųjų ingredientų dubenį. Viską gerai išminkyti - tešla bus kibi;  
  5. Suformuoti graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir suploti ant riebalais išteptos kepimo skardos;
  6. Kepti 11 minučių. Atvėsinti prieš nuimant.