2014 m. vasario 11 d., antradienis

Juodųjų pupelių šokoladiniai sausainiai

Black bean chocolate cookies























Mintis apie sausainį-maistą, o ne sausainį-desertą man visada atrodė viliojanti, gal dėl to, kad iškepti desertą iš neįprastų ingredientų taip, kad manytum, kad valgai kažką tokio, nėra lengva. Internete netradicinių superkepinių jau yra labai daug, bet vienos rušies receptas ypač traukė akį - juodųjų pupelių šokoladiniai sausainiai. Prieš metus bandžiau kepti pagal pirmą užtiktą, tai, nors ir buvo skanu, trupėjo vos palietus. Nepatiko. Šį kartą kepiau pagal visai kitą receptą ir manau, kad gavosi puikūs. Sausainių pagrindas yra išvirtos juodosios pupelės. Jokių blogiečių. Beveik gali valgyt pusryčiams. Juokauju, bet ne visai.

Apie 15 sausainių (adaptuota iš nicsnutrition.com):

Į blenderį kraunam:

1 ir 2/3 stiklinės išvirtų juodųjų pupelių (240 gr) arba skardinė pirktinių, nukoštų. Tik žiūrėkit, kad būtų be druskos
2 šaukštai riešutų sviesto - aš naudojau žemės riešutų, bet tiks ir migdolų
2 šaukštai kokosų arba alyvuogių aliejaus, arba ghi
2 šaukštai avižinių miltų (arba blendery sumalkit avižas kol virs miltais)
3 šaukštai geros kakavos
Pusė arbatinio šaukštelio cinamono
Arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
Arbatinis šaukštelis vanilės esencijos. Aš naudojau vanilės pastą
Žiupsnytis druskos
Papildomai galima idėti šokolado gabaliukų, riešutų ar kokoso drožlių, kaip kam patinka. Aš dariau su veganiškais šokolado gabaliukais.

Viską gerai sumalti blenderyje. Tešla bus lipni, šaukštu kabinama. Įmaišyti priedus, jei dedat. Į kepimo popierium išklotą skardą šaukštu dėti tvarkingus kauburius, palyginti jei reikia. Kepti 175 C orkaitėj 20 minučių.






















The idea about cookie-food rather than cookie-dessert was always attractive to me. Maybe because to make a dessert from unusual ingredients to taste like something indulgent is not that easy. Internet is overflowing with superfood baked recipes, but one had my attention right away - black bean chocolate cookies. Around a year ago I tried to bake some, but, besides that taste was good, they were too crumbly. No like. This time was a success. Cookie base is cooked black beans, low sugar, low fat - no bad guys here. Almost a breakfast cookie. Just kidding. Maybe.

Approx 15 cookies (recipe adapted from nicsnutrition.com)

To the blender goes as follows:

2 cups cooked and drained black beans
2 tbsp nut butter. I used peanut butter
2 tbsp coconut/olive oil or ghee
2 tbsp oat flour
3 tbsp cacao powder
1/2 tsp ground cinnamon
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla essence/vanilla paste or half of vanilla bean
pinch of salt
Optional: chocolate chips, nuts, coconut etc. I used vegan chocolate chips.

Blend all ingredients until smooth. The dough will be gooey and sticky. Line baking sheet with parchment paper; spoon mixture into neat mounds. Bake in 350F oven for 20 minutes.