2013 m. gegužės 6 d., pirmadienis

Baklažanų, pomidorų, saldžiųjų pipirų ir raudonųjų svogūnų salotos su balanda


Manęs dažnai klausia, kaip čia man patinka stovėt prie puodų. Nes, matyt, neatrodau "virtuvės" tipo? Aha, mėgstu būti nulakuotais nagais, raudonom lūpom ir avėti aukštakulnius. Bet aš prie puodų dažniausiai ir nestoviu. Labai patinka tai, kas neprimakaluota, nepervirta, nepermalta ir su miltais nepermaišyta... Kuo mažiau užkankintas maistas, tuo jis skanesnis ir sveikesnis. Šitos salotos, galima sakyti, pasigamina pačios - puode verda balanda, daržovės kepa sau orkaitėj. Namai nuostabiai kvepia. Nusiplaunat rankas, ir kol viskas gaminasi, einat skaityt knygos. Įkvėpimas šitoms salotoms kilo iš prisikaupusių daržovių šaldytuve - reikėjo jas kažkokiu būdu kuo greičiau sunaudoti. Turiu įprotį pirkt daug daržovių, reikia ar ne. Paskui tų daržovių prisikaupia ir, kaskart atidarius šaldytuvą, pretenzingai į mane žiūri. Taip nutiko ir su baklažanu, pora dėželių vyšninių pomidorų, saldžiuoju pipiru ir kalendra. Greičiausiais ir beveik jokių pastangų nereikalaujantis būdas viską sunaudoti - iškepti gėrybes orkaitėje ir sumaišyti su grūdais, makaronais, ar sumalt į užtepėlę. Arba nemaišyti su niekuo, o suvalgyt tiesiai nuo kepimo skardos, kaip man dažnai nutinka. Gaminant salotas su grūdais, gausim sveiką, labai maistingą patiekalą - lengviems pietums ar/ir vakarienei. Mano brangiausias mėgsta visokias grūdų salotas su vištienos krūtinėle arba žuvimi. Balandos (quinoa) visada turiu, mums visiems trims ji labai patinka. Šis grūdas ypač tinka nevalgantiems mėsos, nes turi daugiausiai baltymų iš visų grūdų ir palyginti mažai angliavandenių. Baklažanai, saldieji pipirai, raudonieji svogūnai, pomidorai yra nepakeičiami Maroko, Vidurio Rytų virtuvėj. Marokietiškas maistas ir prieskoniai man labai patinka - šiltų, aštrokų, saldžių prieskonių kombinacijos, labai daug pasakiškų daržovių patiekalų. Tad padažas šitoms salotoms - paprastas, bet neprastas, Maroko ikvėptas. Tiesa, kalendra, esanti šiame padaže, kaip ir indiškas kmynas, vieniems patinka, kiti negali pakęst nei jų kvapo, nei skonio. Svarbu nepadaugint, nes šie prieskoniai yra labai stipraus skonio ir ryškaus kvapo. Indiškas kmynas - šiltas, rūgštokas, suteikiantis egzotiškumo, šviežia kalendra - vaiski ir gryna. Jei labai bijot, nedėkit šių prieskonių - salotų skonis nenukentės, bet būtinai siūlau pamėgint. 


Dideliam dubeniui salotų, maždaug 2 sočios porcijos: 

Vidutinio baklažano
Dviejų didelių saujų vyšninių pomidorų
Saldžiojo pipiro
Mažo raudonojo svogūno
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Pusės stiklinės balandos
Stiklinė vandens arba daržovių sultinio

  1. Įkaitinti orkaitę iki 200C (400F);
  2. Baklažaną supjaustyti išilgai į tris riekes, pipirą - plačiom juostom, pomidorus - puselėm, svogūną perpjauti pusiau ir išskirstyti (kepant svogūno sluoksniai susiplos);
  3. Viską sudėti į skardą (nesumaišyti), apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais, lengvai permaišyti, kad daržovės vienodai pasidengtų aliejumi ir kepti 40 minučių;
  4. Balandą nuplauti sietelyje po tekančiu vandeniu, užpilti stikline vandens arba daržovių sultinio ir užkaisti. Kai užvirs, sumažinti ugnį iki mažiausios, uždengti ir virti 15 minučių. Jei naudosit vandenį, galit idėti žiupsnelį druskos, bet nebūtina;
  5. Iškepusias daržoves pjaustau taip: baklažaną - kubeliais, saldųjį pipirą, svogūną - siaurom juostelėm, pomidorų daugiau pjaustyt nereikia; 
  6. Daržoves sumaišyti su balanda, užpilti padažu ir palikti pastovėti kokį pusvalandį, kad viskas pasimarinuotų. 
Padažui:
Vieno laimo arba pusė citrinos
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Arbatinis šaukštelis medaus
Arbatinis šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
Pusės arbatinio šaukštelio indiško kmyno miltelių (cumin)
Šaukšto sukapotos kalendros lapelių
Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

Papildomai galima idėti:

Mažytį (!) žiupsnytį maltų kajeno pipirų, kas mėgsta aštrumą
Nutarkuotos pusės citrinos arba laimo žievelės


Išspaustą citriną arba laimą šluotele suplakti su aliejumi, medumi ir prieskoniais. Labai skanu įmaišyti orkaitėjė kepto česnako!