2013 m. gegužės 16 d., ketvirtadienis

Šviežių žaliųjų žirnelių sriuba su mėtom ir avokadais


Kai su savo brangiuoju dar tik zyliojom į pasimatymus, pamenu, kaip jis sukdavo nosį nuo visko, kas žalia - ne tik salotų lapų ar špinatų, bet ir šparagų, avokadų, žirnelių... O jau žalio patiekalo prašom išvis nesiūlyti. Pesto - tabu. Trijų sūrių virtiniai su špinatais - jokiu būdu. Šparagai apskritai buvo kažkoks nesusipratimas, jo manymu. Jis sakydavo, kad nepatinka žalia spalva. Į nepageidaujamųjų kategoriją papuolė ir šviežių žirnelių sriuba. Man kažkaip sunkiai sekėsi suprast, kaip tokia ryški, gyva, pavasariška spalva gali atrodyti atstumianti. Ši sriuba - gaivi, paprasta, iš vos kelių ingredientų ir labai greitai paruošiama. Švelnaus skonio, salstelėjus. O kadangi žirneliai - itin baltyminga ankštinė daržovė, tai dar ir labai soti, bet nesunki ir nesunkinanti, t.y. tie džinsai, į kuriuos ilgesingu žvilgsniu žiūrėjot visą žiemą, gali imti ir "paplatėti" ;) Avokadas dedamas į sriubą patiekiant, vietoj grietinės, sviesto ar grietinėles - suteikia beveik šilkinio švelnumo ir malonaus riebumo. Avokadas labai tinka į sriubas!
Mėta ir žirneliai yra, kaip čia vadina, match made in heaven. Kol gyvenau Lietuvoje, nebuvau girdėjusi apie šį derinį. Na, kas galėtų pagalvot, ar ne? Mėtinė buvo tik arbata ir mėtiniai saldainiai. Tiesa, dar buvo svaigusis "patiekalas", kiek girdėjau reto bjaurumo, irgi mėtinis. Na, bet ne apie tai čia aš. Šviežia mėta su žaliaisiais žirneliais - tobula kombinacija, labai siūlau pamėgint.
Beje, dabar mano brangusis valgo viską, kas žalia, mėgaujasi, giria žmoną ir nebeprisimena savo nežalios praeities.  

Litrui sriubos arba dviem sočioms porcijoms:

4 stiklinės šviežių žaliųjų žirnelių
6 stiebelių svogūnų laiškų, žaliosios ir baltosios dalies
4 skiltelės česnako. Mano česnakas buvo smulkus, tai ir skiltelės nedidelės. Jei jūsų česnakas didokas, tai 2 skilčių užteks
4 šaukštai sukapotų šviežių mėtų lapelių
2 šaukštai sviesto arba ghi
1 1/2 litro vandens
pusė didelio, sunokusio avokado
Arbatinis šaukštelis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

  1. Česnaką, svogūnų laiškus ir jaunus svogūnus smulkiai sukapoti; 
  2. Ant vidutinės ugnies įkaitintam svieste arba ghi pakepti svogūnus, kol suminkštėja - apie 5 minutes;
  3. Sudėti česnaką ir viską pakepti dar viena minutę (ne ilgiau, nes česnakas greitai dega); 
  4. Supilti žirnelius, druską, nepagailėti šviežiai maltų pipirų ir pakepti vieną minutę. Labai svarbu sudėti druską ir pipirus gaminimo procese, nes druska sujungia ir išryškina maisto skonines savybes gaminimo metu - atvirkščiai, nei kai kurie "sveikuoliai" siūlo sūdyti maistą gaminimo pabaigoje - tada jaučiasi tik prėskas viralas su druska. Man maistas turi būti skanus. 
  5. Supilti vandenį, palaukti kol užvirs. Tada sumažinti ugnį, uždengti ir virti 12 minučių. Svarbu, kad sriuba neburbuliuotų - paviršiuje turi matytis tik maži burbuliukai;
  6. Pabaigus virti, sudėti mėtą ir palikti sriubą puode kokias 5 minutes pailsėti;
  7. Sriubą sutrinti maisto smukintuve. Šis procesas yra labai svarbus, nes padeda mėtai ir visiems prieskoniams susidraugauti  su žirneliais. Pareguliuoti druskos ir pipirų kiekį;
  8. Sriubą išpilstyti į lėkštes, įdėti po ketvirtį supjaustyto avokado.