2013 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

Skrebutis su keptom figom ir pelėsiniu sūriu

Roasted fig and blue cheese bruschetta























Metų laikai pietų Kalifornijoje pasislinkę per vieną sezoną - vasara ateina rudeniop, ruduo - žiemą, pavasaris - vasarą ir taip toliau. Tad, kai rugsėjis daugely pasaulio kampų reiškia rudens pradžią, San Diege vasara pačiam įkaršty. Vienas puikus dalykas apie rugsėjį yra šviežių figų metas. Jis tęsiasi trumpai, tai valgom jų daug! Tiksliau, valgau aš, nes nei vyras, ne Aleksandras nesidomi jomis. Šviežios figos - puošnios, gležnos, kvepiančios gėlėmis ir labai saldžios. Jos tinka į kokteilius, salotas, užtepėles, ledus arba tiesiog praryt šviežias. Figos - gležnas vaisius, todėl su jom reikia elgtis atsargiai ir švelniai - nemaigyt ir nemakaluoti, tik perpjauti labai aštriu peiliu.
Dažniausiai valgau salotas iš rukolos su figom, balzamino acto padažu ir ožkos sūriu. Kartais dedu prosciutto, kartais be. Šitų salotų suvalgytas toks nežmoniškas kiekis, tad atėjo laikas keisti repertuarą. Skrebutis su figom - paprastas, bet elegantiškas užkandis, labai tinka su baltu Chardonnay šiltą vasaros vakarą. Kadangi naudojama labai mažai ingredientų, labai svarbu, kad viskas būtų kuo šviežiausia.

***

Seasons in Southern California generally are shifted in one season - summer comes in fall, fall in winter, spring in summer and so on. So when September in many corners of the world means the beginning of fall, San Diego enjoys summery heat waves. One great thing about end of the summer is fig season. It is short, so we eat a lot of them. Well, that would be me eating a lot of them - both husband and Alexander couldn't care less about them. Figs are luxurious, soft, fragrant and oh so sweet. I love them in smoothies, salads, spreads, ice-cream or simply to devour them plain, instead of sweet treat. And since figs are very delicate, remember to treat them right - no squeezing or rough mixing, just blazing sharp knife to cut.
I usually enjoy my figs in a bowl of arugula greens with some goat cheese, sometimes prosciutto and balsamic dressing. I've been eating this delicious dish for so long, that, even though it's tasty, I grew bored with it. Bruschetta, for a change this time - elegant, yet simple snack that goes beautifully well along with a glass of nice chardonnay on a warm summer (early fall?) afternoon. For best results use freshest ingredients you can get, since only few of them are used in this recipe. 



Skrebutis su keptom figom, pelėsiniu sūriu ir medum:

3 figos
poros šaukštų sutrupinto pelėsinio sūrio
maždaug šaukštelio šviežio medaus,
šaukštelio alyvuogių, graikinių riešutų ar kitokio skanaus aliejaus arba ištirpdyto ghi
plona riekelė gardžios duonos

Duoną siūlyčiau rinktis kokią nors ypatingesnę - aš naudojau su visokiom sėklytėm ir aguonom, labai tiko.

Paruošimas:

Ikaitinti orkaitę iki 240C;
Į folija išklotą skardą sudėti per pusę supjaustytas figas, pašlakstyti trupučiu ištirpinto ghi arba sviesto;
Į kitą skardą sudėti duonos riekeles, taip pat pašlakstyti ištirpintu ghi arba sviestu;
Figas kepti apie 7 minutes, kol kraštai patamsėja ir sirupas veržiasi lauk;
Duoną kepti kol kraštai apskrunda, panašiai, kaip figas.

Atvėsintas, bet dar šiltas figas atsargiai perkelti ant skrebučio, lengvai įispausti sūrio gabaliukus ir pašlakstyti medum. 






















Bruschetta with figs, blue cheese and honey, one serving

3 figs
2 tablespoons crumbled blue cheese
teaspoon raw honey
teaspoon of extra virgin olive or walnut oil, or other tasty oil or ghee
thin slice of seedy bread - use tasty, artisan breads for best results

Preparation: 

  1. Preheat broiler to High. 
  2. Line baking sheet with foil; arrange figs cut in half, drizzle with some melted ghee or butter. 
  3. On separate baking sheet place bread, drizzle with some ghee or butter too. 
  4. Bake figs until blistered and oozing syrup, around 7 minutes, watch closely! 
  5. Bake bread until golden brown around edges, similar timing like fig.
Carefully remove warm (not hot) figs from foil, arrange on bread, add cheese - press lightly into figs and drizzle with some honey.