2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Jaunų brokolių, cukinijų ir avinžirnių blynai su kanapių sėklomis ir pekorino romano sūriu

Baby broccoli, zucchini and garbanzo bean pancakes with hemp seed and pecorino romano

Nors Aleksandras valgo beveik viską, ką pasiūlau, kartais užplaukia periodai, kai niekas neįtinka, o valgyt norisi. Būtent tada, besiblaškydama po parduotuves, virtuvę ir galvoj perkratydama viską, ką ragavau ir girdėjau, sukurpiu kokį nors patiekalą, kurį mažius (o, stebukle stebukle) patvirtina. Taigi, vieną vakarą, nusikalus kaip šuo, slankiojau po maisto parduotuvę, galvodama, kuo pamaitinti mažių. Stoviu prie šaldytų produktų skyriaus - viskas atrodo vienodai neįdomiai ir įtartinai. Užtinku negražią dėžutę su užrašu "Brokolių blynai - sveiki ir skanūs" ar kažkaip panašiai. Skaitau ingredientus, nieko piktybiško lyg ir nėra. Pabandysiu, galvoju. Namie pašildau, perpjaunu taukuotą gaminį (kitaip nepavadinsi) ir žiūriu į pilkšvus vidurius su, kaip žadėta, brokoliais. Aleksandras visiškai nesužavėtas ir pasiūlytą gaminio gabalėlį atsuka man - pati valgyk, maždaug. 
Tešluitas, be skonio, prėskas produktas - iškeliavo šiukliadėžėn. Nesistebiu, kad yra žmonių, bijančių sveiko maisto etiketėm apklijuotų produktų - po tokių "sveikuoliškų" makabesų tikrai gali dingti noras sveikai maitintis. Ne viskas prarasta, prašom skaityti toliau. Taigi, kažkaip gėda paliko - didelio daikto pačiai pasidaryt brokolinius blynus? Bet įkvėpimas turi iš kažkur ateiti - tebunie ir iš šaldyto, nevalgomo produkto dėžutės. 
Mano gamybos blynukai gavosi labai skanūs, ryškiai žali ir labai maistingi - ne tik iš brokolių - papildomai įdėjau cukinijų, avinžirnių, kanapių sėklų - ką gero radau šaldytuve, tas ir keliavo. Blynų tešla - avinžirniai, truputis avižinių miltų ir kiaušinis, surišanti visus ingredientus kartu. Vietoj standartinio, suaugusio brokolio, naudojau jaunus brokolius - man jie lyg ir labiau išreikšto skonio, o ir mažius juos labai mėgsta. Taip pat dėjau orkaitėje kepto česnako - jo skonis švelnesnis ir mums visiems labiau patinka, bet galite dėti ir žalią. Daugelis klausia apie kanapių sėklas - vaje, kaip tu čia jas valgai ir vaikui duodi, taigi narkotikas. Vat ir ne. Tik kanapių lapai yra narkotiniai. Sėklose narkotinių medžiagų nėra, užtai gausu mangano, magnio, geležies, fosforo, cinko, vitamino B1 ir omega 3 riebiųjų rūgščių. 
Nevartojantiems kiaušinio galima naudoti chia sėklas - 1 šauktas sėklų + 3 šaukštai vandens, 
pamirkyti 15 minučių ir supilti tešlon - veikia kaip rišamoji medžiaga. Nevartojantiems pieno produktų, sūrio tiesiog nedėkit.

***
Even though Alexander eats almost everything I offer him, sometimes he goes through periods when nothing is good. During these intense times I usually come up with some pretty unexpected creation that my picky little prince surprisingly approves. On one of those days I was browsing through the grocery store, tired as a dog and could not figure out what to serve to my little one. So there I am, standing at frozen food isle, staring at stuff that I have no much idea of - everything looks both boring and suspicious. My eyes stop by the ugly box saying - "Broccoli pancakes - healthy and delicious" or something like that. Read the ingredient list - nothing bad there too. Ok, let's give it a try. At home, I warm it up, cut the greasy stuff and stare at greyish insides with promised pieces of broccoli. Alexander was less than impressed and pushed offered bite to me - eat it yourself, mommy. These bland, flavourless, mushy pancakes went straight to garbage. No surprise there's people scared of healthy food - after eating this concoction one may seriously freak out about what is healthy. There's still hope, keep on reading! I actually felt ashamed - how difficult it is to make your own broccoli pancakes? It's ok, inspiration can come from anywhere - even if it's inedible frozen crap. 
Pancakes that I made turned out truly delicious - bright green and nutritious too. I used broccoli, zucchini, garbanzos, oven baked garlic, hemp seed and pecorino romano - it's a complete meal including fibrous veggies and plenty of protein. Pancake batter is garbanzos, egg and a bit of oat flower to hold everything together. I used baby broccoli (broccolini), but full size broccoli will do just fine. I personally find broccolini more flavourful. You can use raw garlic instead of baked if preferred. 
If you prefer no egg, use chia seed instead as a binder - one tablespoon of seed + 3 tablespoons of water, soak for 15 minutes, until gelatinous, then use it in batter. For diary free option, simply omit cheese. 

Apie 12 mažų blynelių reikės:

1 stiklinės avinžirnių, išvirtų arba iš skardinės;
maždaug 2 stiklinių sukapotų brokolių;
1 mažos cukinijos, apie 15 cm ilgio;
2 mažų skiltelių orkaitėje kepto česnako;
3 šaukštų kanapių sėklų (tiks ir saulėgrąžų, moliūgų sėklos - tik jas reikės prasukti maisto smulkintuve iki maždaug džiūvėsėlų rupumo)
1 kiaušinio;
3 šaukštų avižinių miltų;
1/4 stiklinės tarkuoto pekorino romano. Tiks ir parmezanas ar panašaus tipo sūris;
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų;
ghi arba kokosų aliejaus kepimui

Paruošimas:
  1. Cukiniją smulkiai sutarkuoti, suverst i sietelį. Tegu pastovi, kol vanduo nuvarvės. Prieš sudedant į tešlą, ranka nuspaust likusį vandenį; 
  2. Brokolius sukapoti ir apvirti pasūdytam vandeny arba garuose, ne ilgiau 5 min - turi būti ryškiai žali, tik vos minkštesni. Išvirtus nuvarvinti sietely ir sumaigyti šakute;
  3. Avinžirnius, kiaušinį, miltus žiupsnį druskos ir česnaką sumalt smulkintuve iki vientisos masės;
  4. Cukiniją, brokolius ir avinžirnių masę sumaišyti kartu, suberti sėklas ir sūrį, pareguliuoti druskos ir pipirų. Tik su druska lengvai - daug sūrumo suteiks sūris. Tai pirštą tešlon - ragaukit. 
  5. Paruoštą tešlą dėti į įkaitintus riebalus, maždaug po kupiną šaukštą, truputį suploti. Kepti ant vidutinės ugnies, kol apskrus. 
Mes valgėm juos vienus, be nieko. Padažas iš nesaldinto jogurto su tepamu sūreliu irgi tiko!

For approx 12 small pancakes:  

1 cup garbanzos, cooked or canned, drained;
2 cups of chopped broccolini;
small zuchinni, around 15 cm (6 inch) long;
2 small cloves oven baked garlic
3 tablespoons oat flour
3 tablespoons hemp seed (sunflower or pumpkin seed will do, just roughly grind them in the food processor before using)
1 egg;
1/4 cup finely grated pecorino romano or parmesan cheese;
salt and freshly ground black pepper;
ghi or coconut oil for frying

Preparation: 
  1. Finely grate zucchini, leave in strainer to drain. Squeeze any excess water by hand;
  2. Boil in salted water or steam broccoli for no more than 5 minutes; drain and chop or roughly mash with a fork;
  3. Puree garbanzos, egg, flour, garlic and pinch of salt in a blender or food processor;
  4. Mix zucchini, broccoli and garbanzo puree in a bowl. Add seeds, cheese and pepper. Go easy on salt - cheese will provide a lot of salt;
  5. Preheat ghi or coconut oil, put a heaping tablespoon of batter, flatten and fry until edges are golden brown and crispy.
We enjoyed them plain. A dipping sauce made from plain yogurt and cream cheese was good too!