2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Nevirta avižinė košė su braškių ir rabarbarų uogiene


Kai buvau kokių dvylikos, tėtis pradėjo domėtis sveika mityba ir vieną dieną nusprendė tapti žaliavalgiu. Tais laikais (apie 1990-uosius), Lietuvoje, tai buvo rimtas iššūkis. Informacijos - nulis, maisto - minus nulis, bet tėtis, turėdamas tada vienintelę H. Šeltono knygą apie žaliavalgystę, ryžosi. Visko neatsimenu, bet jis ruošė kelis patiekalus, kurie mums su sese labai patiko - vaikai neturi išankstinio nusistatymo, kas yra "normalu", o kas ne. Su malonumu lapnojom žalių burokėlių ir morkų salotas su graikiniais riešutais ir medum, mirkytas avižas - buvom tėčio palaikymo komanda. Mirkyti avižiniai dribsniai, pasibaigus tėčio žaliavalgystei, mūsų šeimos meniu taip ir liko - ypač vasarą juos mėgom. Buvau pamiršus, kokie tai paprasti ir skanūs pusryčiai. O svarbiausia, visos avižų maistinės medžiagos lieka, nesunaikintos virimo. Dėmesio visoms ir visiems "aš prie puodų nestovėsiu" - čia jūsų patiekalas! Nes nieko ruošti nereikia, tik užmerkti iš vakaro avižinius dribsnius, džiovintus vaisius - abrikosus, spanguoles, razinas, datules, o ryte puikiausi pusryčiai tavęs jau laukia. Kalifornijoj jau prasidėjo braškių ir rabarbarų sezonas. Galvojau apie uogienę. Planas buvo ambicingas pradžioj - uogienė bus nevirta. Užmerkiau nakčiai supjaustytas braškes ir rabarbarus į klevų sirupą ir tikėjausi ryte rast kažką skanaus. Skonis gavosi neblogas, bet rabarbarai tebebuvo kietoki. Tai greitai visą tą reikalą užkaičiau, trumpai paviriau, nukėliau ir palikau atvėsti. Tiek tereikejo, kad rabarbarai suminkštėtų. Trumpai verdant, nežus maistingosios medžiagos ir uogienė nepraras spalvos - štai tokios skaisčiai raudonos. 


Mažam stiklainiukui uogienės, apie 250 ml: 

Vienas didelis rabarbaro stiebas
Dvi saujos braškių
5 - 6 šaukštai klevų sirupo
Pusė lazdelės vanilės arba arbatinis šaukštelis vanilės esencijos
Šaukštas citrinos sulčių
Pusė šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės geltonosios dalies

Papildomai galima idėti:
Šviežiai išspaustų apelsinų sulčių, ketvirtį stiklinės;
Arbatinį šaukštelį šviežio sutarkuoto imbiero;
Nutarkuotos laimo žievelės, žaliosios dalies  ir sulčių (vietoj citrinos žievelės ir sulčių)

  1. Rabarbarą nulupti ir supjaustyt griežinėliais, braškes - ketvirčiais. Vaisius užpilti sirupu, sudėti nutarkuotą citrinos žievelę, supilti sultis, vanilę ir palikti pastovėti pusvalandžiui. 
  2. Viską perpilti į puodą, užvirti ir, sumažinus ugnį, pakaitinti penkias minutes. Nukaisti, atvėsinti ir perpilti į stiklainį.



Avižinei košei, viena porcija:

Pusė stiklinės avižinių dribsnių
Stiklinė šalto vandens

Avižinius dribsnius užmerkti indan su dangteliu nakčiai.