2013 m. gruodžio 24 d., antradienis

Kūčių barštukai su ausytėm

Šiemet mūsų Kūčios tokios iš lagaminų. Japonijoj jaučiuosi kaip namie - nežiūrint į tai, kad suprantu tik tris žodžius (arigato - ačiū, konichiwa - laba diena ir sayonara - visogero - ir tai tik angliškomis raidėmis. Neklauskit apie kanji). Nauji namai apytuščiai - 3/4 daiktų dar tik pakeliui kažkur Ramiojo platybėse. Tai ir ta šventinė nuotaika tokia pusėtina. Tikrai ne 12 patiekalų nuotaika. Bet yra vienas patiekalas, be kurio Kūčių neįsivaizduoju - tai barštukai su ausytėm. Mama jį gamina kiekvienoms Kūčioms. O receptą radom tokiam, tada tarybiniam paaugliui skirtam laikrašty "Tarybinis pionierius" - gal prieš 15 metų. Rubrikos pavadinimas buvo "Močiutės virtuvės paslaptys" berods. Gerų receptų ten pasitaikydavo - barštukai su ausytėmis buvo tarp tradicinių Kūčių patiekalų: avižinio is spanguolių kisielių, kvietukų su medum, aguonpienio, kūčiukų, silkių ir žuvų. Labai laukdavau ir to laikraštyčio, ir Kūčių - mama sąžiningai ruošdavo tradicinę, 12 senoviškų patiekalų vakarienę, mano mėgstamiausią.























Tik mano patiekalo versija yra truputį įtakota Japonijos - tiek produktų, tiek ruošimo būdo. Ausyčių įdarui naudojau vietinėj maisto parduotuvėj rastus grybus - pavadinimų nesupratau, tai rinkausi tuos, kurie buvo gražiausi. Atpažinau tik shiitake - tuos apvalius, nes juos pirkdavau ir Kalifornijoj.  Tas kempingrybis - kaip nėrinys koks, ane? Keistųjų grybų skonis buvo visai ne keistas - grybiškas ir geras. Ausyčių tešlai naudojau GF (gluten free - be gliuteno) miltų mišinį ir aliejų (kai kepsit ne Kūčioms, galėsit naudoti sviestą arba ghi). Kol gaminsit ausytes, pirmiausia reiktų užkaisti barštukus, kurie niekuo nepanašūs į tradicinius barščius - greičiau tai burokėlių sultinys. Kai beveik visi Kūčių patiekalai šalti, barštukai yra tikra palaima.  Tai imat porą didelių burokų, nulupat juos, suketvirčiuojat, užpilat vandeniu ir verdat - su puse galvos nepjaustyto svogūno, lauro lapu, druska ir pipirais. Pamirštat porai valandų.























Ausyčių tešlai, apie 25 ausytės:

1.5 stiklinės miltų
pusė stiklinės gazuoto vandens
55 ml aliejaus
žiupsnis druskos
pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštai cukraus

Miltus sumaišyti su druska, kepimo miltais ir cukrum. Supilti gazuotą vandenį ir aliejų ir užminkyti tešlą. Suminkyti į gniutulą ir padėti šaldytuvan, kokiai valandai, kol ruošit grybų įdarą.

Grybų įdaras:

Apie 250 gramų visokių grybų
sauja skrudintų anakardžių, smulkiausiai sukapotų
pusė didelio svogūno
maža morka
2 didelės skiltys česnako
šaukštas ar du tamari padažo (arba kokio gero, sumažinto druskos kiekio sojos padažo)
šaukštas medaus
maždaug centimetras šviežios imbiero šaknies, smulkiai sutarkuotos
druskos ir šviežiai maltų pipirų
žemės riešutų ar kokosų aliejaus virimui

Paruošimas:
  1. Morką ir svogūną smulkiai supjaustyt ir subert į įkaitintus riebalus - sumažinti ugnį iki vidutinės ir pakepti porą minučių pamaišant;
  2. Grybus smulkiai supjaustyt ir subert į morkas ir svogūną, truputį užbert druskos (lengva ranka, nes tamari suteiks sūrumo) ir piprų. Viską pakepti dar penkias minutes, nuolat pamaišant - nesuskrudinti;
  3. Baigiant kepti, išstumdyti visą mišinį link keptuvės kraštų - pasidaryti vietos česnakui. Jei reikia įpilti truputį aliejaus, sudėti smulkiai sukapotą česnaką ir pakepti minutę - kol pakvimpa. 
  4. Sudėti imbierą, supilti tamari ir medų, viską pamaišyti ir ragauti. Pareguliuoti druskos ir pipirų. Atvėsinti.
  5. Kol įdaras vėsta, plonytėliausiai iškočioti tešlą, išspausti stikline skritulius. Dėti po šaukštelį įdaro, sandariai užspaudyti kraštus ir virti ant vidutinės ugnies įkaitintam aliejuj kol apskrunda. 
  6. Iš išvirusių barštukų išgriebti svogūną, lauralapį ir burokus. Burokus supjaustyti kūdais pagaliukais ir suberti atgal į sriubą, svogūną - šiukšliadėžėn. Barštukus patiekti šiltus su ausytėm. Aš į saviškius įsidėjau pakeptų grybukų, nepjaustytų - gražu!