2013 m. birželio 24 d., pirmadienis

Rawfaello

"Rafaello" iki šiol yra mano vienas geidžiamiausių skanėstų, tiksliau - rafaello skonių kombinacija. Vanilinis kremas, kokosai ir migdolai. Tik va sąžinė su savo priekaištais dėl cukraus, riebalo ir konservantų ramybės neduoda. Tai nusprendžiau sveikuolišką rafaelo variantą pasigaminti - sąžinė ramesnė. Bet sportuot vistiek reikia :)


Besidomėdama raw mityba, išmokau vieną nuostabų, beveik genialų dalyką - raw grietinėlę (žodžio "žaliavalgystė" nenaudoju sąmoningai, nes, a) negaliu jo pakęsti, b) manau, kad neatitinka šios mitybos esmės). Taigi, ta grietinėlė gaminama sumalant išmirkytus anakardžius iki vientisos kreminės masės ir yra daugelio raw desertų, baltų padažų ir raw sūrių pagrindas. Anakardžių skonis švelnus, pieniškas. Paprastas, jokių įgūdžių, jokios kulinarinės patirties nereikalaujantis paruošimas. Laiko sąnaudos gaminant (minus laikas mirkant riešutus) - minimalios. Maistinės vertės prasme - baltymų, vitaminų, mineralų bomba. Stebėtinai nepopuliari ir negirdėta, net čia. 
Saldumynus labai mėgstu. Tik nemėgstu alinti organizmo nereikalingais cukraus, baltų miltų ir riebalų kiekiais ir, aišku, nesinori lašinio augint. Raw desertai yra tarsi išeitis - naudingi, kažkas naujo ir nenuobodaus, tinka vaikams. Taigi - improvizuoti saldumynai rafaelo tema, raw-faello taip sakant. Balti - baltojo šokolado, juodi - tahini (sezamų) skonio. Labai patinka jų elegantiška išvaizda. 

***
While living in Lithuania, I was insanely obsessed with "Rafaello"- creamy, coconut-vanilla treats with crunchy almond inside.  However, the voice of conscience was pretty annoying about sugar, fat and preservatives - got to look for something healthier. While researching about raw nutrition, I learned one thing that seemed genius - cashew cream, which is made soaking cashews and blending them in a food processor for desserts, creamy dressings and raw cheeses. Crazy delicious. No culinary skills or experience required. Preparation, minus soaking is super fast. Nutrition vise - a nutrient powerhouse. Surprisingly unpopular and unknown. Need to do some add for this goodness. 
By now you probably already figured it out that one of my fave meals is dessert. Problem with traditional desserts - overload of sugar, fat, white flour and, if store bought - fair amount of preservatives and stuff you can hardly pronounce. I am introducing something different, nutritious and wholesome - Raw-faello. An improvised, raw version of traditional treat, white chocolate and tahini flavor. Elegant too!


Pirma siūlau pasigaminti grietinėlę:

Stiklinės anakardžių
1/4 stiklinės klevų sirupo arba medaus
Vienos citrinos sultys
Vanilės lazdelė arba šaukštelis vanilės esencijos

Riešutus pamirkyti per naktį šaldytuve. Kitą dieną nupilti vandenį ir sumalti su sirupu, vanile bei vanile iki švelnios ir vientisos masės. Grietinėlė paruošta. Padalinkite masę i dvi dalis.  

Baltojo šokolado kamuoliukai: 

2 šaukštai ištirpinto kakavos sviesto
1/4 stiklinės nesaldintų kokosų drožlių ir papildomai apvolioti kamuoliukams
Makadamijų, migdolų ar bet kokių mėgstamų riešutų 

Vieną dalį grietinėlės išplakti maisto smulkintuve su kakavos sviestu. Sudėti kokosų drožles ir padėti šaldytuvan, bent valandai - stingdamas kakavos sviestas sutvirtins masę. Kokosų drožlės sugeria daug drėgmės. Suformuoti graikinio riešuto dydžio kamuoliukus su riešutu viduje. Apvoliot kokosų drožlėse ir padėti į šaldytuvą, kokiai valandai.

***
Cashew cream: 

1 cup cashews
1/4 cup maple syrup or honey
Juice of one lemon
Seeds of one vanilla pod or tsp of vanilla extract

Soak cashews overnight. Blend in food processor with maple syrup, vanilla and lemon juice until smooth and creamy. Divide cream in half. 

White chocolate - coconut balls

2 tbsp melted raw cocoa butter
1/4 cup shredded, unsweetened coconut plus some for rolling balls in
Macadamias, almonds on any nuts of choice

Blend one half of cream with cocoa butter in food processor. Mix in coconut. Form walnut size balls with nut inside. Roll in shredded coconut and leave in refrigerator for an hour or so.


Tahini kamuoliukai:

2-3 šaukštai tahini (Sezamų pasta. Svarbu, kad būtų gryna, be priedų ir be druskos)
2 rafinuoto kokosų aliejaus (nerafinuotas turi ryškų kokosų skonį. Netrukdo šiaip, bet man patinka grynas tahini skonis)
1/4 stiklinės nesaldintų kokosų drožlių (sugeria drėgmę)

Paruošimas toks pats, kaip ir baltojo šokolado kamuoliukų. Apvolioti į sezamų sėklytes. Aš naudojau juodąsias - visai netikėtai atrodo, stilingai.

***
Tahini balls:

2-3 tbsp tahini (Sesame paste. Look for whole, sodium free option)
2 tbsp refined coconut oil (Unrefined coconut oil has strong coconut flavor. I prefer uninterrupted tahini flavor, but feel free to experiment)
1/4 cup unsweetened shredded coconut (to absorb extra moisture)

Preparation will be the same as of white chocolate balls. Roll in sesame seeds - I used black, love the dramatic look. You may need to leave these in refrigerator a bit longer - I found that coconut oil takes longer to harden.




2 komentarai:

  1. Gal žinai, kaip pačiam pasigaminti tahini?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marija, tahini yra sutrintos sezamų sėklos. Niekada negaminau, bet kokiame Vitamix blendery tahini sumaltum per visą minutę ar dvi :) Bet koks galingas maisto smulkintuvas tai padarytų, manau. Rankiniu būdu galima pasigaminti marmurinėj prieskonių trintuvėj.

      Panaikinti