Kai laukiausi, tradiciniuose restoranuose labiausiai erzino tai, kad meniu nebūdavo jokio paprasto, skanaus, nealkoholinio gėrimo - gazuotų limonadų negeriu, o visokie vaisiniai tiršti kokteiliai buvo per sunkūs, ypač vasarą. Ieškojau neužsaldinto sirupais, neprimarmaliuoto, paprasto ir svarbiausia - šviežio gėrimo.
Kalifornijoje labai daug mažiukų meksikietiškų ir ne tik restoranų, nepiktai vadinamų "skylė sienoje" - visiškai miniatiūrinių, kurių savininkai yra tiesiog šeima arba jauni, mėgstantys gaminti entuziastai. Tik juos rasti dalykas nepaprastas - jie per daug nesireklamuoja, aptarnauja savo kaimynus, bendruomenę, kurioje įsikūrę ir nevargina savęs grandioziniais marketingo planais. Tuose restoranuose meniu paprastas, indai naminiai, stalo įrankiai nesuderinti ir į krakmolytas servetėles nevyniojami, maistas - visada šviežias ir gaminamas iš vietinių ūkininkų tiekiamos produkcijos. Ten dažnai galima užtikti netikėtų skanėstų, ypač visokių gėrimų. Vienas tokių - labai populiarus čia, Meksikoje, Lotynų Amerikoje - agua fresca. Kas ta agua fresca? Pažodžiui iš ispanų kalbos - gaivus vanduo. Tradiciškai agua fresca yra gaminama iš vaisių, mirkytų grūdų ir riešutų, citrusų (laimų, citrinų, greipfrutų, apelsinų), vandens ir cukraus sirupo. Norėjau kuo paprastesnio, gaivaus ir lengvo - pietinėje Kalifornijoje prasideda nežmoniški karščiai, lekuojam. Taigi - arbūzų agua fresca iš sunokusio arbūzo, laimo sulčių, mėtų ir medaus. Agavų, klevų sirupas taip pat tiks. Drąsiai bandykit visokius vaisius - įvairių rūšių melionus, uogas, mangus, citrusus, net agurkus - tiks visi vandeningi vaisiai. Bananai netiks, nes krakmolingi ir tirštinantys. Svarbu įpilti tiek vandens, kad gėrimas būtų skystas, jokiu būdu ne tirštas.
Beje, šis gaivus gėrimas gali tapti smagiu kokteiliu suaugusiems, įpylus ugninio vandens. Bet aš nieko nesakiau apie tai :)
Dviems litrams gėrimo reikės:
Kilogramo atšaldyto arbūzo minkštimo
Stiklinės šalto vandens
Dviejų šaukštų laimo sulčių
Šaukštas medaus, agavų ar klevų sirupo
Arbatinio šaukštelio sukapotų mėtų
Medų su mėta sugrūsti prieskonių trintuvėj. Likusius ingredientus suplakti plaktuve ir nukošti, supilti medų su mėtom. Medaus gali ir nereikėti, jei vaisiai bus labai saldūs. Žodžiu, ragaukit. Patiekti su ledukais.
When I was expecting, one of the most annoying thing out in the restaurants used to be lack of fresh, non-alcoholic, light on sugar beverages, made without artificial flavors. Water - yes, but man, in 9 months it gets pretty boring. Fruit smoothies are tasty, but too thick and heavy, especially for summer.
It was new and amazing to me to find out in California all these tiny hole-in-the-wall type of the restaurants, owned by family or simply by can't-live-without-cooking young enthusiasts. The only problem - these wonderful places are not easy to find, because they serve their neighborhood and do not bother about overly ambitious marketing plans. These restaurants serve food in mismatched dishes, have all kinds of mismatching, vintage utensils. No stemware, no starchy napkins or white tablecloths. It is all about food - always fresh, supplied by local farmers daily. You can find all kind of interesting eats'n'drinks there. One of my favorite discoveries - agua fresca. Which is nothing new here, Mexico or Latin America. The fresh simplicity of it just swiped me off of my feet. Agua frescas are traditionally made with fresh fruit, soaked grains and nuts, citrus, water and simple syrup. The heat in Southern California is about to strike, so this simple drink from watermelon, lime, a bit of honey and mint sounds like heaven to me now.
Feel free to experiment with all kinds of watery fruit - honeydew melon, mangoes, berries, even cucumbers. Bananas may not work - they're starchy, thickening and diluted with water may not look or taste good.
Oh, and last thing - with some vodka added, watermelon agua fresca may turn into nice drink for adults. What? I did not say that :)
You will need (for approximately two liters of drink):
Over two pounds (one kilogram) of watermelon
Cup cold water
2 tbsp fresh lime juice
1 tbsp honey, agave syrup or maple syrup
1 tsp chopped fresh mint
Smash mint along with honey, infuse it so to say. Blend the rest of ingredients in a blender, strain it. Mix in infused honey and serve it on ice. You may not need additional sweeteners if your fruit is very sweet. Enjoy!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą